KRIMINAL

''Porsche'' pod istragom za korupciju: 200 policajaca pretresalo urede kompanije

Istraga o mogućem podmićivanju

Arhiv

Fena

29.5.2019

Ured državnog tužioca u Štutgartu saopćio je da su policijski službenici pretražili kancelarije proizvođača sportskih automobila ''Porschea'' zbog sumnje u podmićivanje revizora radi dobivanja poreznih informacija.

Istražitelji sumnjaju da je "službenik iz ureda za reviziju poslovnih objekata u Štutgartu otkrio povjerljive informacije poreznom savjetniku kompanije 'Porsche AG' i prihvatio naknadu u zamjenu", navedeno je u saopćenju.

Gotovo 200 policajaca i istražitelja ureda državnog tužioca pretražilo je kancelarije kompanije, poreznih službi, ''Porscheovog'' poreznog savjetnika, te privatne kuće u i oko Štutgarta u potrazi za papirnim i digitalnim dokumentima.

Povrh istrage o mogućem podmićivanju, istražitelji sumnjaju da je kompanija bivšem članu radničkog vijeća isplatila neutemeljene i nerazmjerno velike iznose novca.

Šest osoba, uključujući i neke iz vodstva kompanije, "možda je počinilo prevaru na štetu 'Porsche AG-a'", stoji u saopćenju.

Početkom maja ''Porsche'' je pristao platiti kaznu od 535 miliona eura zbog uloge u odvojenom skandalu "diseselgate".

''Porscheova'' matična kompanija ''Volkswagen'' priznala je 2015. da je u 11 miliona vozila širom svijeta ugradila softver koji je omogućio krivotvorenje podataka o emisijama štetnih plinova. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.