REAKCIJE

Lavrov tokom posjete Sloveniji govorio o aferi "Štrahe": Svi su ušutjeli kada se ispostavilo da je djevojka Bosanka

Avaz.ba/Al. Ti.

29.5.2019

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov danas je stigao u dvodnevnu posjetu Ljubljani, gdje se sreo sa zvaničnicima ove zemlje.

Tokom razgovora s Mirom Cerarom, ministrom vanjskih poslova Slovenije, Lavrov se osvrnuo i na skandal zbog kojeg je pala vlada u Austriji, a u glavnoj ulozi je sada bivši vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache).

On je pozvao na objektivno izvještavanje o događajima.

- Rusofobija je sada u modi. Ispada da su slobodni mediji na Zapadu aktivno prihvatili da se radi o Ruskinji. Na kraju su počeli navoditi da se radi o djevojci koja govori ruskim jezikom i redovno su to spominjali. Sada kada se pokazalo da se radi o bosanskoj studentici, zašto se o tome tako malo govori, ako se uopće i govori - upitao je Lavrov.

Podsjećamo, Krone je objavio video u kojem Štrahe i Johan Gudenus dogovaraju navodnoj ruskoj poduzetnici kako da zaobiđe zakon i uloži novac u njihovu stranku.

Kasnije se ispostavilo da je spomenuta ruska poduzetnica porijeklom iz BiH, a da je za svoju glumu plaćena između 6.000 i 7.000 eura.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.