SVIJET Izražavaju sumnjičavost u njene sposobnosti

Nijemci nezadovoljni nasljednicom Angele Merkel

Izazvala negativne reakcije javnosti komentirajući internetske aktiviste

V. D./Avaz.ba
30.05.2019 10:19

Njemačka kancelarka Angela Merkel stala je u zaštitu svoje nasljednice na mjestu predsjednice Kršćansko-demokratske unije (CDU) i moguće nasljednice na dužnosti kancelarke Anegret Kramp-Karenbauer (Annegret Kramp-Karrenbauer), koja je posljednjih dana izazvala negativne reakcije javnosti komentirajući internetske aktiviste, dok njemački građani izražavaju ozbiljnu sumnjičavost u njene sposobnosti da dostojno naslijedi kancelarku na odlasku.

70 posto Nijemaca nezadovoljno nasljednicom Merkel

Tako je ispitivanje javnog mnijenja, objavljeno u srijedu navečer, pokazalo kako 70 posto građana Njemačke Kramp-Karenbauer smatra nesposobnom za funkciju kancelarke.

- U svim svojim godinama na političkoj sceni u mnogo sam se navrata susrela s glupostima. I gluposti nisam nikad komentirala - rekla je Angela Merkel odgovarajući na pitanje ima li istine u napisima nekih medija kako sumnjaju u sposobnost svoje štićenice Kramp-Karenbauer da obnaša funkciju kancelarke. 

Kramp-Karenbauer, koju je upravo Merkel dovela na mjesto glavne sekretarke CDU-a, a zatim i na mjesto predsjednice stranke, posljednjih je dana izazvala ogorčenje dijela javnosti svojim komentarima o internetskim aktivistima.

- Zamislite da uoči izbora odjednom 70 novinara počinje objavljivati članke s naslovom “Nemojte birati CDU” ili “Nemojte birati SPD”. To bi izazvalo ogorčenje. Isto bi trebalo vrijediti i za internet - rekla je Kramp-Karenbauer, na što je javnost reagirala optužbama da šefica CDU-a želi ograničiti slobodu izražavanja mišljenja.

Dobila podršku iz stranke

Kramp-Karenbauer je komentarom o internetu reagirala na video jednog od tzv. jutjubera Reze, koji je uoči izbora za Evropski parlament objavio video u kojem je žestoko kritizirao vodeće stranke u Njemačkoj, ali prije svega CDU. Video je u kratkom razdoblju pogledalo više od pet miliona korisnika. Rezo je, između ostalog, rekao kako CDU uništava budućnost mladih.

Demokršćanska unija CDU/CSU je na izborima za EU parlament, s 28,1 posto, ostvarila svoj najlošiji rezultat.

Podršku za svoju kritiku internetskih aktivista Kramp-Karenbauer je dobila iz redova vlastite stranke.

Međutim, prema ispitivanju javnog mnijenja što ga je za medijsku kuću RTL proveo institut Forsa, 70 posto građana ne smatra Kramp-Karrenbauer dovoljno sposobnom za preuzimanje kancelarske funkcije od Angele Merkel.

Merkel je prošle godine odstupila s pozicije predsjednice CDU-a i najavila da se povlači iz političkog života nakon isteka kancelarskog mandata 2021.

Komentari

NA VRH