IMENOVANJA

Brigita Birlajn nova austrijska kancelarka

Ona je prva žena na poziciji kancelarke u Austriji i ovu dužnost će obavljati do jeseni, kada su planirani prijevremeni izbori

Van der Belen i Birlajn: Predsjednik Austrije i nova kancelarka

S. D.

30.5.2019

Brigita Birlajn (Brigitte Bierlein) je nova kancelarka Austrije. Saopćio je ovo austrijski predsjednik Aleksandar van der Belen (Alexander van der Bellen), obraćajući se u direktnom prijenosu javnosti, kada je i predstavio novu kancelarku. 

Birlajn je prva žena na poziciji kancelarke u Austriji i ovu dužnost će obavljati do jeseni, kada su planirani prijevremeni izbori. 

Ona je  trenutno na poziciji predsjednice ustavnog suda u toj zemlji. U prvom obraćanju javnosti Birlajn je kazala da je i sama bila iznenađena odlukom predsjednika da je imenuje za kancelarku. 

Istakla je da je, nakon što je predsjednik pozvao, zatražila nekoliko sati za razmišljanje i odlučila prihvatiti ponudu za dobrobit Austrije i sa željom da vrati povjerenje u vladu. 

Kancelarka Birlajn je najavila da će odmah početi sastavljati svoj kabinet. Objavila je već da je Klemens Jabloner (Clemens) spreman prihvatiti funkciju zamjenika kancelara, a Aleksandra Šalenberga (Alexander Schallenberg) navela kao ministra vanjskih poslova. 

Podsjećamo, vlada konzervativnog kancelara Sebastijana Kurza pala je u ponedjeljak nakon što joj je većina u parlamentu izglasala nepovjerenje.  

To je epilog afere povodom objave tajnog videosnimka na kojem je, sad već bivši, vođa ultradesnice i austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache) nudio lažnoj nećakinji ruskog bogataša ugovore s državom u zamjenu za finansijsku podršku njegovoj stranci. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.