PORUKE Antonio Guteres

Generalni sekretar UN-a: Ako želimo spriječiti novi hladni rat, neophodno ujedinjenje Evrope

Prema njegovim riječima, došao je trenutak da se obnovi povjerenje između naroda i političkih institucija

Agencije
31.05.2019 07:20

Antonio Guteres

Generalni sekretar UN Antonio Guteres (Guterres) pozvao je u Ahenu "ujedinjenu Evropu" da spriječi nastanak "novog hladnog rata".

Ako želimo da spriječimo novi hladni rat, neophodno je uspostaviti istinski multilateralni poredak, a za to je apsolutno neophodna ujedinjena Evropa -  rekao je Guteres koji je jučer primio prestižnu međunarodnu nagradu "Karlo Veliki" koju godišnje dodjeljuje njemački grad Ahen za doprinos evropskom jedinstvu. 

Guteres je rekao da kao generalni sekretar UN nikada kao do sada nije toliko jasno osjetio potrebu za ujedinjenom Evropom.

Prema njegovim riječima, došao je trenutak da se u Evropi obnovi povjerenje između naroda i političkih institucija, a pred starim kontinentom su tri izazova - klimatske promjene, demografski razvoj i digitalizacija. 

Guteres je 61. dobitnik nagrade "Karlo Veliki" ustanovljene 1950. godine, a koja se dodjeljuje ličnostima i institucijama koje doprinose evropskom jedinstvu.

Prošle godine je dobitnik bio francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), a među ranijim dobtinica se nalaze između ostalih, njemačka kancelarka Angela Merkel, bivši američki predsjednik Bil Klinton (Bill Clinton), kao i papa Franjo i Jovan Pavle Drugi.

Komentari

NA VRH