ODLUKE Sjeverna Koreja

Kim Jong-un pogubio američke pregovarače koji su optuženi za špijuniranje

Zvaničnici nisu mogli potvrditi izvještaj o pogubljenima, a ova država ostaje najizolovanija zemlja u svijetu

L.Đ/ Avaz.ba
31.05.2019 07:20

Kim Jong-un

Sjeverna Koreja je pogubila specijalne izaslanike za SAD koji su optuženi za špijuniranje nakon što je sjevernokorejski lider Kim Jong-un donio odluku o "čišćenju" među pregovaračima o nukleranom programu poslije neuspjelog drugog samita na kojem se sastao sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom ( Trump), javljaju južnokorejski mediji.

Izaslanik Kim Hjok-col (Hyok-chol) je strijeljan u martu na aerodromu Mirim u predgrađu Pjongjanga, tvrdi anonimni izvor. On je optužen da su ga "pridobili američki imperijalisti da izda vrhovnog vođu", navodi "South Korean Daily".

Četiri zvaničnika sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova su također pogubljeni.  

Južnokorejski zvaničnici nisu mogli potvrditi izvještaj o pogubljenima, a Sjeverna Koreja ostaje najizolovanija zemlja u svijetu. Strane obavještajne agencije često nisu mogle odgonetnuti ili su pogrešno razumjele šta se događa u uskom krugu oko sjevernokorejskog lidera Kima Jong-una, međutim u proteklim sedmicama vodeći južnokorejski analitičari smatraju da Kim provodi "čišćenje" nakon samita održanog u Hanoiju u Vijetnamu u februaru.  

Taj samit je okarakterisan kao ogromna sramota za Kima koji se smatra nedodirljivim u svojoj zemlji.

Komentari

NA VRH