NEPOGODE

Najaktivniji vulkan u Evropi se probudio: Eruptirala Etna

Fena

31.5.2019

Vulkan Etna u Italiji, najaktivniji vulkan u Evropi, "probudio se", i počeo da izbacuje užžarenu lavu koja teče dužinom od nekoliko stotina metara, potvrdili su vulkanolozi u Italiji.

Dvije pukotine su se otvorile na dijelu kratera na jugoistoku i na sjeveroistočnom krilu oko 3.00 sata ujutro po lokalnom vremenu, prenosi britanski "Exspress".

Direktor nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju iz Katanije (INGV) Eugenio Privitera izjavio je kako je riječ o novoj fazi eksplozija u vulkanu.

- Ovo bi ubrzo moglo biti gotovo, a moglo bi i da potraje i nekoliko mjeseci. Trenutno nema opasnosti za ljude koji žžive na ovom području, ali je, iz sigurnosnih razloga, potrebno kontrolirati priliv turista - kaže Privitera.

Trenutno stanje vulkana ne otežava letove prema aerodromu u Kataniji.

Etna, koja se uzdiže na skoro 3.300 metara nadmorske visine nalazi se na istočnoj obali Sicilije, između gradova Mesina i Katanija.

Erupcije između 1991. i 1993. godine ugrozile su obližnji gradić Zaferanu.

U historijskom osvrtu najteža erupcija bila je 1669. koja je u potpunosti uništila i izbrisala Kataniju, grad u podnožju Etne, navodi britanski "Exspress".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.