SVETI MJESEC

Hiljade vjernika u Al-Aksa džamiji na posljednjoj ramazanskoj džumi

Lj.S./Avaz.ba

31.5.2019

Desetine hiljada muslimana prisustvovalo je danas, posljednjeg petka svetog mjeseca ramazana, molitvama u jerusalimskoj džamiji Al Aksa u kojima su se čule poruke protiv izraelske kontrole nad tim gradom, jednim od najosetljivijih mjesta u izraelsko-palestinskom konfliktu, prenose agencije.

Poštovaoci, među kojima su bili i Palestinci i hodočasnici iz cijelog svijeta, sakrili su se pod kišobrane dok su ih volonteri polivali vodom ispred džamije Al Aksa u starom dijelu grada.

Večeras muslimani proslavljaju Lajlat al kadr, odnosno Noć snage, kada je, prema vjerovanju, Allah otkrio proroku Muhamedu tekst Kurana.

Palestinski muslimani na Zapadnoj obali i u Jerusalimu nisu obilježili Dan Jerusalima, koji se tradicionalno obilježava u muslimanskim zemljama Bliskog istoka posljednjeg petka ramazana.

Ikrima Sabri, koji je danas predvodio ceremoniju nije spominjao Dan Jerusalima, ali je poslao poruku okupljenima, kojih je prema procjenama vJerskih zvaničnika bilo oko 260 hiljada.

-Ovo je poruka svima koji žele da preuzmu džamiju Al Aksa i svim napadačima: nemojte sebe da iscrpljujete, nikada nećete imati kontrolu ni nad jednim pedljom Al Akse, to je crvena linija – poručio je Sabri.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.