NAKON SKANDALA

Štrahe želi rasvijetliti slučaj i otkriti ko je zaslužan za njegov politički pad: Evo šta je napravio

Iako je duboko razočaran navodnim kršenjem dogovora od Sebastijana Kurza, on ne želi isključiti saradnju s Narodnom partijom

Hajnc Kristijan Štrahe. New York Post

L.Đ/Avaz.ba

2.6.2019

Doskorašnji austrijski vicekancelar i nekadašnji lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe  (Heinz-Christian Strache) ističe da mu je trenutni prioritet rasvjetljavanje slučaja koji je doveo do njegovog političkog pada.

- Rasvjetljavanje ovog slučaja je trenutno jedini prioritet. To pitanje je iznad svih drugih i u interesu je ne samo mene već i FPO, kao i vlade koja je raspuštena zbog toga, a na kraju i zemlje. Uspostavio sam radnu grupu i tim savjetnika koji svakodnevno imaju nova saznanja. Ta saznanja ne stižu iz medija, već iz sopstvene istražne djelatnosti - objasnio je Štrahe, koji je morao podnijeti ostavku na sve političke funkcije nakon skandala.

Štrahe tvrdi kako trenutno ne razmišlja o svojoj političkoj budućnosti, već mu je važno da se sve rasvijetli.

 - Ponašao sam se uvijek korektno, u skladu sa zakonom i na osnovu programa FPO. Posljednjih godinu i po mog rada kao vicekancelar i ministar su najbolji dokaz za to - poručuje on.

Iako je duboko razočaran navodnim kršenjem dogovora od Sebastijana Kurza, koji je, prema njegovim riječima, obećao nastavak rada vlade ako podnese ostavku, on ne želi isključiti saradnju sa Narodnom partijom (OVP) u budućnosti.

Što se dosadašnjeg prijatelja Johana Gudenusa (Johann) tiče, koji je bio potpredsjednik i šef poslaničkog kluba FPO, a koji ga je povezao s ljudima koji su im "došli glave", Štrahe kaže da je razočaran. 

- Razočaran sam što me uopće doveo u kontakt s tim ljudima, za koje se ispostavilo da su kriminalna grupa. Imao sam povjerenja da ih on dobro poznaje i da zna s kim provodimo tu večer. Možda je to naivno povjerenje bila najveća greška koju sebi prebacujem - kazao je on.

Podsjećamo, njemački mediji objavili su da se radi o snimku napravljenom 24. jula 2017. godine na Ibici, na kojem se vide Štrahe i njegov potpredsjednik stranke Johan Gudenus (Johann) kako sjede i razgovaraju s navodnom nećakom ruskog milijardera koja tvrdi da želi kupiti udio visokotiražnog bečkog dnevnika "Kronen Zeitung".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.