VELIKA BRITANIJA

Tramp i prije dolaska u London ušao u prepirku s gradonačelnikom Kanom

On je teški gubitnik koji bi se trebao usmjeriti na borbu protiv kriminala, a ne na mene, napisao je on

Sadik Kan i Donald Tramp. AFP

Avaz.ba / Fena

3.6.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) danas je doputovao u Veliku Britaniju u, uglavnom, ceremonijalnu posjetu koja ima za cilj ojačati veze između dvije zemlje, ali je njegova posjeta već u sjeni previranja oko Brexita i političke prepirke s gradonačelnikom Londona.

Čak i prije nego što je predsjednički avion Air Force One dotakao tlo sjeverno od Londona, Tramp je objavio na Twitteru tiradu protiv gradonačelnika Londona Sadika Kana (Sadiq Khan), čelnika svjetske metropole u kojoj će Tramp prenoćiti dvije noći dok bude boravio u pompeznoj državnoj posjeti Ujedinjenom Kraljevstvu.

Trampova objava je uslijedila nakon objave novinske kolumne u kojoj Kan navodi da Tramp ne zaslužuje tretman visokog gosta u Britaniji i da je on "jedan od najnečuvenijih primjera rastuće globalne prijetnje" koju predstavlja ekstremna desnica po liberalnu demokratiju.

- Sadik Kan, koji po svim mjerilima obavlja užasan posao kao gradonačelnik Londona, "ludo je neprijatan" prema gostujućem predsjedniku Sjedinjenih Država, daleko najbitnijeg saveznika Ujedinjenog Kraljevstva. On je teški gubitnik koji bi se trebao usmjeriti na borbu protiv kriminala u Lodonu, a ne na mene - napisao je Tramp neposredno uoči slijetanja predsjedničkog aviona.



Dodao je kako ga Kan podsjeća na "užasnog" gradonačelnika njegovog rodnog grada Njujorka Bila de Blaisa (Billa de Blaiso) "iako je dostigao tek polovinu njegovih vrhunaca". 

Demokrat De Blaiso je među kandidatima za predsjedničku izbornu utrku u 2020.

Kanove pristalice ranije su optuživale Trampa da je zauzeo rasistički stav prema prvom muslimanskom gradonačelniku Londona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.