POLITIKA

Johanes Han na doručku sa šefovima diplomatija EU: Neizvjesno proširenje Unije

Neizvjesno hoće li raspravljati o zelenom svjetlu za Albaniju i Sjevernu Makedoniju

Arhiv

I.K./Avaz.ba

3.6.2019

Ove sedmice se nastavlja bitka o tome treba li EU primiti nove članice ili ne, piše britanski "Financial times". 

Naime, šefovi diplomatija Evropske unije 5. juna doručkovat će s Johanesom Hanom (Johannes Hahn) u Briselu i diskutirati o tome hoće li Albanija i Sjeverna Makedonija dobiti zeleno svjetlo za članstvo u evropsku porodicu. 

Ovaj list ocjenjuje i kako je sve to velika stvar te podsjeća da se EU uvećala za samo tri zemlje nakon velikog proširenja 2004. godine.

Podsjetimo, EU je prošle godine dala uvjetno zeleno svjetlo Sjevernoj Makedoniji i Albaniji da se pridruže svojim balkanskim susjedima Srbiji i Crnoj Gori u pristupnim pregovorima, a potvrda te odluke trebala bi se dogoditi ovog mjeseca. Međutim, "Financial Times" piše da još nije izvjesno hoće li se o toj temi biti razgovora na sastanku ministara vanjskih poslova 18. juna, a još manje hoće li biti donesena odluka.

Grupa "skeptičnih" zemalja predvođenih Francuskom, Holandijom i Danskom morat će dobiti uvjeravanja da prijem novih članica neće donijeti nove probleme kada je riječ o korupciji i vladavini prava, a koje već izazivaju metež u EU. 

Nije slučajno, ocjenjuje list, što je odluka o proširenju odložena nakon evropskih izbora, kako bi se izbjeglo da krajnje desničarske partije profitiraju od zastrašujućih priča o kriminalnim bandama s Balkana i muslimanskoj većini u Albaniji. 

S druge strane, entuzijasti za proširenje ističu da bi posljedice zatvaranja vrata mogle biti ozbiljne naročito za Sjevernu Makedoniju. Mnogi diplomati smatraju da je Skoplje uradilo sve što se od njega tražilo, uključujući i promjenu imena kako bi se okončao višegodišnji spor s Grčkom. 

U tekstu se navodi i kako odbijanje EU riskira da ojača rivalske snage na Balkanu, posebno Kine i Rusije. Istovremeno, to bi moglo i ubiti motivaciju drugim državama koje se žele pridružiti EU. 

Iz "Financial Timesa" ističu kako bi čak i odlaganje bilo potencijalno problematično. Naime, što pauza bude duže trajala, to bi pritisak domaće javnosti u Skoplju mogao biti veći zbog toga što promjena imena nije donijela željeni napredak na putu ka Evropskoj uniji. 

Stoga bi, zaključuje "Financial Times", pouka koju bi mogli izvući drugi aspiranti, koji se žele pridružiti EU, glasi "čemu trud".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.