SASTANAK

Patrijarh Irinej s Asadom: Srbija i Sirija izložene miješanju stranaca

Postojanost naroda dvije zemlje čini čvrstu osnovu za izgradnju dijaloga i saradnje

AFP

Agencije

3.6.2019

Patrijarh srpski Irinej sastao se danas sa sirijskim predsjednikom Bašarom el-Asadom (Bashar al-Assad) u Siriji te istakao kako je uvjeren da će ta zemlja vratiti historijsku ulogu efikasne države u uspostavljanju stabilnosti i širenju mira i ljubavi u regionu.

- Moje uvjerenje u to ojačali su odlučnost i istrajnost sirijskog naroda da ostane ujedinjen usljed izloženosti terorizmu - kazao je patrijarh Irinej.

On je pohvalio Asadov "principijelan i jak stav u pružanju podrške Srbiji i Kosovu".

Asad je rekao da su Srbija i Sirija izložene pokušajima miješanja stranih zemalja s ciljem podrivanja suvereniteta i povezanosti naroda, a postojanost naroda dvije zemlje usljed takvih pokušaja čini čvrstu osnovu za izgradnju dijaloga i saradnje, javila je sirijska novinska agencija SANA.

On je istakao kako će se izgradnjom dijaloga i saradnje Srbije i Sirije pripremiti teren za dugoročne odnose koji će služiti interesima obje zemlje.

- Ponosan sam zbog dubokih humanih stavova patrijarha Irineja kojima se promoviraju vrijednosti ljubavi i odbacuje ekstremizam - istakao je Asad.

Sastanku su prisustvovali i članovi delegacije Srpske pravoslavne crkve i patrijarh antiohijski i sveg Istoka Jovan Deseti.


AFP

Delegacija Srpske pravoslavne crkve, koju predvodi patrijarh Irinej, a koju čine mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop šumadijski Jovan, arhimandrit Damaskin (Grabež), protojerej stavrofor Božo Bakajlić, protođakon Damjan Božić, đakon Vladimir Rumenić i pođakon Dejan Nakić, nalaze se u posjeti Siriji.

Ovo je zvanična posjeta SPC-u, patrijarhu antiohijskom i svega Istoka Jovanu Desetom i Antiohijskoj patrijaršiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.