SVIJET

Iako se činila da je njegova karijera gotova: Štrahe bi ipak mogao u Evropski parlament

Prikupio je dovoljno preferencijalnih glasova da osvoji mandat

Hajnc-Kristijan Štrahe: Podnio tužbe. Printscreen

E. Š. /Avaz.ba

4.6.2019

Bivši austrijski vođa krajnje desnice Hajnc-Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache) podnio je tužbe u Njemačkoj zbog snimka koja je njega koštala posla i dovela do pada austrijske vlade.

Jedna od tužbi tiče se svih onih koji su "učestvovali u proizvodnji, distribuciji i objavi tzv. Ibica snimka", reklo je tužilaštvo u Minhenu za "dpa".

Prošli mjesec su novine "Sueddeutsche Zeitung"  i časopis "Spiegel" objavili tajno snimljen snimak 2017. u kojem Šrahe nudi ruskoj poduzetnici prednost pri dodjeli javnih konkursa u zamjenu za donacije za predizbornu kampanju njegovoj Slobodarskoj stranci (FPOe).

Štrahe je rekao da je cilj snimka, koji je snimljen na španjolskom otoku Ibici, bio da naruši njegov ugled te da je njime povrijeđena njegova privatnost, kazali su minhenski tužioci.

Tužioci u Hamburgu kažu da su i oni zaprimili Štraheovu tužbu.

Štrahe je zbog spornog snimka odstupio s mjesta vicekancelara.

Njegov je odvjetnik rekao da je Štrahe žrtva prijevare, krivotvorenja dokumenata, nezakonitog korištenja opreme za snimanje te zlonamjerne upotrebe elektroničkih podataka.

Iako se činilo kako je njegova karijera gotova kada je snimak s Ibice izašao u javnost prošli mjesec, Štrahe lovi mjesto u Evropskom parlamentu.

Iako je osvojio tek 42. mjesto na listi svoje stranke, prikupio je dovoljno preferencijalnih glasova da osvoji mandat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.