SVIJET Sistem inkompatibilan s NATO standardima

Erdoan: Ne dolazi u obzir da Turska odstupi od ugovora o nabavci S-400

Američka ponuda projektila tipa "Patriot" nije povoljna kao ruska

Avaz.ba / Fena
04.06.2019 10:55

Reždep Tajip Erdoan

Foto: Arhiv

Predsjednik Turske Reždep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je kako ne dolazi u obzir da Turska odstupi od svog ugovora s Moskvom o nabavci ruskih proturaketnih sistema S-400.

Obraćajući se novinarima nakon bajram-namaza, Erdoan je također kazao kako američka ponuda projektila tipa "Patriot" nije tako povoljna kao ruska.

- Mi smo predani tom sporazumu i ne dolazi u obzir da odstupimo ijedan korak od njega - izjavio je Erdoan o ugovoru  s Moskvom.

Turski ugovor o nabavci ruskih sistema S-400 alarmirao je Vašington i ostale zapadne turske saveznice u NATO-u, koje tvrde da je ruski sistem inkompatibilan s NATO-ovim vojnim standardima i da predstavlja prijetnju američkim borbenim avionima F-35 koje Turska također planira kupiti.

Erdoan je kazao kako je Turska ponudila uspostavu radnih grupa sa Sjedinjenim Državama koje bi zajednički radile na tom pitanju, ne navodeći kakav je bio odgovor Vašingtona.

- Američka strana, nažalost, nije nam dala tako dobru ponudu kao što je ona za S-400 - kazao je turski čelnik, prenose agencije.

Komentari

NA VRH