REAKCIJE

Pompeo upozorio Švicarce zbog bliskih poslovnih veza s Kinom

Majk Pompeo: Upozorio Švicarce. Arhiv

Index.hr

4.6.2019

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) upozorio je Švicarsku zbog bliskih poslovnih veza s Kinom, rekavši za švicarske novine da se neutralna evropska zemlja izlaže kršenju privatnosti ukoliko prihvati pomoć kineskih firmi u izgradnji infrastrukture.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa (Trumpa) poručila je saveznicima da ne koriste mobilnu tehnologiju i opremu nove generacije "Huawei Technologies Co Ltd" zbog zabrinutosti da bi to moglo omogućiti Kini špijuniranje osjetljivih komunikacija i podataka. 

"Huawei" poriče da je, ili bi mogao biti, sredstvo za kinesku špijunažu.

- Švicarci već dugo pridaju veliku važnost zaštiti svoje privatnosti. Ali, ako koristite kinesku tehnologiju, svoje podatke dostavljate Komunističkoj partiji Kine. Nema privatnosti - rekao je Pompeo za novine "Neue Zuercher. 

U intervjuu objavljenom danas, Pompeo je pohvalio Švicarsku, koja je diplomatski posrednik između Sjedinjenih Država i Irana, kao zemlju s dubokom demokratskom tradicijom, vladavinom prava i sličnim pogledom na svijet. 

Švicarski predsjednik Ueli Maurer susreo se Trampom u Bijeloj kući prošlog mjeseca, a s kineskim predsjednikom Si Đinpingom (Xi Jinping) u Pekingu u aprilu.

Maurer je u Vašingtonu rekao da je Švicarska izabrala drukčiji put u odnosima s Kinom, preferirajući zagovaranje svojih vrijednosti izravno s Pekingom.

Poručio je kako je Švicarska zabranila svim stranim kompanijama pružanje usluga za ključnu infrastrukturu, ali je "Huawei" bio prisutan na privatnom komercijalnom tržištu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.