LONDON

Britanska "dobrodošlica" američkom predsjedniku: Protesti, karikature i baloni

Predsjednik SAD ne mari za demonstracije i dogovara saradnju

Sl. M. / Avaz.ba

4.6.2019

Hiljade ljudi danas su izašle na ulice Londona u znak protesta zbog posjete američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) Velikoj Britaniji.

Demonstranti ističu kako se protive Trampovoj politici "razdvajanja, mržnje, sujete, abortusa, klimatskih promjena i rasizma".

Svoje poruke ispisali su na transparentima, istaknutim na protestu pod motom "Zajedno protiv Trampa".

Tramp je jučer stigao u trodnevnu posjetu Britaniji. Online peticiju protiv njegovog dolaska potpisalo je 1.863.708 osoba.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Dok Britanci protestiraju, američki predsjednik je, u razgovoru s britanskom premijerkom Terezom Mej (Theresa May), istakao kako vjeruje da Velika Britanija može sklopiti "značajan trgovinski sporazum" sa SAD nakon što napusti EU.

On je s poslovnim liderima razgovarao na sastanku na kojem je bio domaćin zajedno s premijerkom Mej, drugog dana zvanične posjete Londonu.

Kako prenosi BBC, očekuje se da će Mej predstaviti i stav Velike Britanije o klimatskim promjenama i Iranu tokom sastanka s predsjednikom Trampom.

- Mislim da ćemo imati veoma, veoma značajan trgovinski sporazum - rekao je Tramp britanskoj premijerki, dok je ona rekla da postoje "velike mogućnosti" za Veliku Britaniju i SAD da sarađuju u budućnosti.

Da Tramp ne mari za proteste, pokazuje i njegova posljednja objava na Twitteru. Američki predsjednik je na svom profilu objavio video iz kojeg je evidentno da za njega posjeta protječe idilično.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.