GLOBUS

Osveta za "Huawei": Kina pokrenula istragu protiv američke kompanije "Fedex"

Narušeni prava i pravni interesi kineskih kupaca

Kina bi mogla zabraniti usluge "Fedexa". Screenshot

Avaz.ba / Agencije

4.6.2019

Kina je pokrenula istragu protiv američke kompanije "Fedex" zbog sumnje da je narušila prava i pravne interese kineskih kupaca. Kako prenose svjetski mediji, logističke greške mogu skupo koštati "Fedex" ukoliko Kina odluči zabraniti usluge ove kompanije na svom teritoriju.

Kako prenosi novinska agencija Sinhua, američka kompanija nedavno nije dostavila nekoliko paketa ekspresne pošte Kini, a jedan od primalaca, navodno, je bio tehnološki gigant "Huawei".

Kineska kompanija je optužila "Fedex" da je svoju poštu, koja je poslata iz Јapana u nekoliko kancelarija u Kini, preusmjerio u SAD.

Osim toga, "Huawei" je izvijestio da je "Fedex" pokušao preusmjeriti još dva paketa u SAD, koji su poslati iz Vijetnama u Hong Kong i Singapur.

Iz američke poštanske kompanije u izrazili žaljenje zbog ovog incidenta, tvrdeći da su to bili izolirani slučajevi.

- Preusmjeravanje je izvršeno slučajno i trebalo je da paketi budu vraćeni pošiljaocima - naveli su iz "Fedexa"

Međutim, iz kineske kompanije sumnjaju da su se ti propusti desili nenamjerno.

- Ako su naša prava zaista prekršena, imamo pravne razloge da se branim - rekao je  Song Liuping, glavni advokat "Huaweija".

Prema medijskim navodima, "Fedexove" logističke greške mogu dovesti do toga da Peking zabrani prisustvo američke kompanije na kineskom tržištu.

U nekim medijskim analizama navodi se da je riječ o kineskoj osveti zbog "Huaweija". Podsjetimo, sredinom maja je američka vlada stavila "Huawei" na crnu listu i ograničila kupovinu rezervnih dijelova i usluga na američkom tržištu bez odgovarajućeg odobrenja iz Vašingtona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.