FRANCUSKA

Cvjeta trgovina oružjem

Trgovina oružjem. Arhiv

Lj.S./Avaz.ba

4.6.2019

Uprkos pozivima vlade Francuske da se okonča "prljavi rat" u Jemenu izvoz francuskog oružja u Saudijsku Arabiju porastao je za 50 posto prošle godine.

Kako pokazuju zvanični podaci francuske vlade, ukupna prodaja oružja porasla za trećinu tokom prošle godine i sada iznosi 9,1 milijardi eura. Francuska je u toku 2018. Saudijskoj Arabiji prodala oko milijardu eura naoružanja i vojne tehnike, a najviše je prodato patrolnih čamaca.

Zvanični Pariz saopćio je da prodaju oružja prate stroge procedure i da je svaka transakcija u skladu sa međunarodnim sporazumima. Kako prenose agencije, Francuska je među glavnim izvoznicima oružja na svijetu, a prodaja je naglo skočila kada su sklopljeni ugovori za prodaju aviona "rafal" Kataru i Indiji, kao i nuklearnih podmornica Australiji.

Izvoz francuskog oružja na Bliski istok skočio je na četiri milijarde eura, sa 3,9 milijardi.

Kao prenose agencije, većina oružja izvezena na Bliski istok završila je u Kataru, koji je protivnik Saudijske Arabije u sukobu u Jemenu. Katar je naručio "rafale" i helikoptere, a cijena prodaje iznosila je 2,4 milijarde eura.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.