RAZGOVORI

Junker: Ni jedna zemlja neće biti primljena u EU dok ne riješi sve bilateralne probleme

Sjeverna Makedonija razumjela poziv

Jean-Claude Juncker i Zoran Zaev. Ilustracija

Lj.S./Avaz.ba

4.6.2019

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker (Jean-Claude Juncker) ponovio je da ni jedna zemlja neće biti primljena u EU dok ne riješi sve bilateralne probleme, ukazavši istovremeno na neophodnost obnove kulture kompromisa na Balkanu.

Junker je poslije razgovora sa premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom ocijenio da je sporazum Skoplja i Atine nevjerovatno političko dostignuće i primjer za pravo pomirenje za sve na Zapadnom Balkanu.

- To dokazuje šta se sve može postići ako se posjeduje hrabrost i ima jasna perspektiva - poručio je Junker.

On je dodao da su sporazumi koje je Sjeverna Makedonija postigla sa Grčkom i Bugarskom primjeri obnovljene, a neophodne kulture političkog kompromisa u regionu.

- Rekao sam 2018. da ni jedna zemlja članica neće biti primljena u EU ukoliko ne riješi sve bilateralne razmirice. Sjeverna Makedonija je razumjela taj poziv, a svi drugi u regionu moraju da urade isto - poručio je Junker.

Predsjednik Evropske komisije pozvao je zemlje članice EU da na osnovu napretka u refomama i historijskog koraka Sjeverne Makedonije u postizanju dogovora sa susjedima odobre početak pristupnih pregovora sa Skopljem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.