VRHOVNI SUD Ponovljene optužbe

Tužilac: Proglašenje nezavisnosti Katalonije državni udar

Lj.S./ Avaz.ba
04.06.2019 20:05

Tužioci ponovili optužbe

Foto: Ilustracija

U završnoj riječi u procesu protiv katalonskih zvaničnika tužilac je izjavio da referendum i proglašenje nezavisnosti Katalonije 2017. godine predstavlja namjerno izveden državni udar.

- Moramo da nazovemo stvari pravim imenom, između marta 2015. i oktobra 2017. godine u Kataloniji se dogodio državni udar - rekao je tužlac Vrhovnog suda Havijer Saragosa (Javier Zaragoza) u završnoj riječi.

Kako prenose agencije, tužioci su su ponovili svoje optužbe za pobunu i zloupotrebu javnih sredstava protiv 12 optuženih.

Optuženi, od kojih su petoro u međuvremenu postali poslanici u parlamentu Španije sljedeće sedmice imat će pravo na završne riječi. Katalonskim političkim liderima prijete višegodišnje zatvorske kazne, zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti od Španije i jednostranog proglašenja nezavisnosti, uprkos tome što je Ustavni sud Španije takvu odluku proglasio nezakonitom.

Uhapšeno je više separatističkih lidera koji su bili uključeni u secesiju, dok su drugi, uključujući i regionalnog lidera Katalonije Karlosa Puždemonta (Carles Puigdemont) pobjegli iz zemlje.

Komentari

NA VRH