KINA

''Huawei'' demantirao smanjenje proizvodnje pametnih telefona

Agencije

Fena

5.6.2019

Kineski tehnološki div "Huawei" demantirao je informacije o privremenoj obustavi proizvodnje pametnih telefona, dok kompanija pokušava prebroditi posljedice stavljanja na crnu listu u SAD, javili su kineski mediji.

Američke korporacije, poput ''Googlea'' i ''Microsofta'', kao i proizvođači poluvodiča ''Intel'', ''Qualcomm'' i ''Broadcom'', prekinuli su veze s kineskim gigantom.

List "South China Morning Post" piše da je američka zabrana transfera tehnologije azijskoj firmi onemogućila "Huawei" da nabavi zalihe ključne za međunarodna tržišta.

Dodaju kako je ''Foxconn'', kompanija koja proizvodi ključne dijelove telefona, suspendirala nekoliko proizvodnih linija nakon što je "Huawei" smanjio narudžbe. 

Iz "Huaweija" su to demantirali uz poruku kako su proizvodni nivoi normalni, bez ikakvih poremećaja.

''Huawei'' je planirao do 2020. postati najpopularniji dobavljač mobilnih telefona, ali zbog odluke SAD mora preispitati tu ambiciju.

- Kako je nastala nova situacija, prerano je za reći jesmo li u stanju ostvariti taj cilj - izjavio je čelnik odjela za pametne telefone u "Huaweiju" Žao Ming (Zhao), prenosi SEEbiz.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.