VELIKA BRITANIJA

Britanska kraljica na udaru kritika: Pomiješala ko su bili saveznici tokom Dana D

Melanija i Donald Tramp sa kraljicom Elizabetom i princom Čarlsom. Twitter

L.Đ/Avaz.ba

5.6.2019

Svjetski lideri okupili su se danas u Portsmutu, na jugu Velike Britanije, kako bi obilježili 75-godišnjicu najveće pomorske invazije u historiji, takozvanog Dana D.

Ceremoniji su prisustvovali i kraljica Elizabeta II, američki predsjednik Donald Tramp (Trump) i njegova supruga Melanija, premijerka Velika Britanije Tereza Mej (Theresa May), francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), kao i njemačka kancelarka Angela Merkel. 

U ranim jutarnjim satima 6. juna 1944. godine, više od 150.000 savezničkih vojnika napustilo je Portsmut i obližnja područja i započelo zračne, pomorske i kopnene napade na Normandiju, koji su na kraju doveli do oslobađanja zapadne Evrope od nacističkog režima.

Dakle, na strani saveznika bili su Britanija, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Australija, Čehoslovačka, Francuska, Norveška i Poljska. Na drugoj strani bila je nacistička Njemačka.

Danas se, međutim, kraljica Elizabeta II rukovala sa svim liderima koji su došli u Veliku Britaniju. Britanska kraljevska porodica objavila je snimak na svom zvaničnom Twitter nalogu. 

- Kraljicu je liderima predstavila premijerka. Svaki od njih predstavlja zemlju saveznicu koja je učestvovala u Danu D - piše na Tviteru uz snimak na kojem se kraljica rukuje i sa Angelom Merkel.


Odmah su se javili komentatori, ali i ruski mediji koji nisu baš sigurni ko je tu bio saveznik.

- Izgleda da su doveli sve učesnike u Danu D, ne samo saveznike... - piše RT.

U komentarima je uslijedila burna rasprava. I dok jedni tvrde da je neophodno prošlost ostaviti i da je Njemačka danas veliki saveznik Velike Britanije, drugi tvrde da je neophodno razgraničiti činjenicu da ona jeste danas saveznik, ali da to nije bila u Normandiji, kako je navedeno u objavi kraljevske porodice. 

- Njemačka je saveznik, što je tačno sada, ali ne i 1944. tokom Dana D! Nadam se da je to jasno! - napisao je jedan korisnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.