POLITIKA

SAD ponovo nazvale Sjevernu Koreju "odmetničkom" državom: Korejci to protumačili kao poziv na sukob

Pjongjang će ostati sigurnosni izazov do daljnjeg, poruka je Vašingtona

I.K./Avaz.ba

5.6.2019

SAD su u svom posljednjem sigurnosnom izvještaju Sjevernu Koreju ponovo nazvale "odmetničkom" zbog čega je Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje danas protestiralo.  

- Izraz "odmetnička država" koji SAD koriste za Demokratsku Narodnu Republiku Koreju, njihovog partnera u pregovorima, jasna je povreda našeg suvereniteta i dostojanstva i to je ništa manje nego de facto deklaracija koja poziva na sukob - izjavio je visoki zvaničnik sjevernokorejskog ministarstva tamošnjoj državnoj novinskoj agenciji KCNA. 

On je istakao i da "što su brojniji neprijateljski postupci SAD-a prema Sjevernoj Koreji, to će i protivmjere biti snažnije". 

Podsjetimo, ranije ovog mjeseca Vašington je objavio izvještaj o sigurnosnoj situaciji na području Pacifika u kojem je Sjeverna Koreja nazvana "odmetničkom državom". 

- Sjeverna Koreja razvila je interkontinentalnu balističku raketu u cilju da bude sposobna napasti kontinentalni dio SAD-a nuklearnim ili konvencionalnim bojevim glavama - navodi se u tom izvještaju.

Vašington, također, tvrdi da će Pjongjang ostati sigurnosni izazov dok ne postigne "konačnu, potpunu denuklearizaciju koja može biti potvrđena".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.