REAKCIJE Američki predsjednik potvrdio

Tramp: Ako ne dođe do sporazuma s Meksikom, od ponedjeljka carine od pet posto

Fena
06.06.2019 08:56

Foto: AFP

Predsjednik Donald Tramp (Trump) potvrdio je u srijedu da je postignut napredak u razgovorima s Meksikom o zaustavljanju priliva migranata u SAD, ali da će, ukoliko u nastavku ne dođe do sporazuma, u ponedjeljak početi naplata pet posto carine za meksičku robu. 

- Rasprava o useljavanju u Bijeloj kući s predstavnicima Meksika završila je za danas. Napreduje se, ali ne i dovoljno - objavio je Tramp na Twitteru.

Razgovori s Meksikom bit će nastavljeni i danas s razumijevanjem da, ukoliko ne dođe do sporazuma, carine od pet posto počinju u ponedjeljak s mjesečnim povećanjima prema rasporedu, dodao je.

Meksički ministar vanjskih poslova Marselo Ebrard (Marcelo) izjavio je da je sastanak bio usmjeren na migracijske tokove i ono što Meksiko pokušava učiniti kako bi ih usporio.

 - Razgovor je bio usmjeren na migracijske tokove i ono što Meksiko radi ili predlaže Sjedinjenim Državama te na našu zabrinutost zbog situacije u Srednjoj Americi - rekao je Ebrard, prenosi Reuters.

Tramp je ranije najavio povećanje carina od pet posto, uz daljnji rast do čak 25 posto tokom godine, na svu uvezenu robu iz Meksika kako bi tu državu pritisnuo da zaustavi migrante koji nezakonito prelaze preko južne američke granice, javlja SEEbiz.

NA VRH