NJEMAČKA Izazivao srčane udare kod pacijenata, jer je uživao da bude u situaciji da ih reanimira

Bolničar osuđen na doživotnu robiju zbog 85 ubistava

Lj. S./Avaz.ba
06.06.2019 12:54

Niels Hoegel

Foto: Arhiv

Bivši bolničar (Niels Hoegel) Nils Hegel osuđen je danas u Njemačkoj na doživotnu robiju zbog ubistva 85 pacijenata, čime je postao najteži serijski ubica u savremenoj njemačkoj historiji.

Kako prenose mediji, bivši medicinski tehničar je volio da izaziva srčane udare kod pacijenata, jer je uživao da bude u situaciji da ih reanimira.

Sudija suda u Oldenburgu Sebastijan Birman (Buehrmann) osudio je 42-godišnjeg Nilsa Hegela na doživotnu robiju i istakao "posebnu težinu zločina" tokom izricanja presude.

Hegel je radio u bolnici u sjeverozapadnom gradu Oldenburgu između 1999. i 2002., i u drugoj bolnici u obližnjem Delmenhorstu od 2003 do 2005., a ubistva su se desila između 2000. i 2005. godine. Hegelove žrtve bile su u dobi između 34 i 96 godina.

Inače, Hegel je bio osuđen u 2015. za dva ubistva i pokušaj ubistva i već služi kaznu doživotne robije. U njemačkom pravosudnom sistemu ne postoje uzastopne kazne, ali prvobitna presuda teško može osigurati da on ostane iza rešetaka nakon isteka standardnih 15 godina za prijevremeno puštanje na slobodu.

Tokom prvog suđenja Hegel je kazao da je namjerno izazivao srčane udare kod oko 90 pacijenta u Delmenhorstu jer je uživao što je bio u situaciji da ih reanimira. Kasnije je izjavio istražiteljima da je također ubijao pacijente u Oldenburgu.

Vlasti su nakon toga istražile na stotine smrtnih slučaja, ekshumirajući tijela bivših pacijenata.

Hegelu je suđeno u Oldenburgu za ukupno 100 ubistava, ali ga sud nije mogao proglasiti krivim za 15 ubistava zbog nedostatka dokaza.

Tokom sedmomjesečnog suđenja Hegel je priznao 43 ubistva, osporio je pet i nije se mogao prisjetiti preostalih 52.

Hegel je jučer u svojoj završnoj izjavi u sudu izrazio sram i žaljenje, rekavši da je uvidio koliko je boli i patnji izazvao svojim "užasnim djelima".

- Svakome od vas najiskrenije se izvinjavam zbog onoga što sam učinio - izjavio je on, prenose mediji.

Komentari

NA VRH