JERUSALEM

Parada ponosa u svetom gradu

Parada ponosa. Arhiv

Lj.S./Avaz.ba

6.6.2019

Redovna godišnja Parada ponosa održava se danas u Jerusalemu, uz visoke mjere sigurnosti nakon što je jevrejski vjerski ekstremista napao nožem i ubio tinejdžerku 2015. godine.

Kako prenose agencije, raspoređeno je oko 2.500 prerušenih i neuniformiranih policajaca radi parade koja počinje u parku u svetom gradu i nastavlja se obližnjim ulicama u kasnim popodnevnim i u večernjim satima.

Uoči marša, policija je saopćila da je uhapsila dvoje ljudi osumnjičenih da planiraju prekinuti dešavanje, ne pružajući dodatne detalje.

Današnji događaj osamnaesta je Parada ponosa u Jerusalemu, ali je zbog konzervativnog vjerskog karaktera grada, kontroverzi, pa čak i nasilja, bila prekidana s vremena na vrijeme.

U gradu su postavljene zastave s duginim bojama duž rute marša uprkos tome što je glavni rabin Jerusalema Avi Stern zatražio da se to ne čini kako bi se izbjeglo "da se naškodi osjećajima dijela stanovnika".

Gradska vijećnica naredila je uklanjanje plakata koji osuđuju Paradu i na kojima piše "Otac i majka jednako je porodica. Treba imati hrabrosti da se bude normalan".

Izrael ima najotvoreniji stav prema homoseksualnosti na Bliskom istoku, s velikom i utjecajnom gej zajednicom.

Konzervativni Jerusalem, koji je podjednako svet Jevrejima, muslimanima i hrišćanima, manje je, međutim, naklonjen toj zajednici od liberalnog Tel Aviva. Marš se samo održava u većinski jevrejskom zapadnom Jerusalemu, a ne u anektiranom istočnom sektoru, koji Palestinci žele za prijestonicu svoje buduće države.

Premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) jučer je objavio imenovanje prvog izraelskog otvoreno homoseksualnog ministra.

Brojni analitičari smatraju, međutim, imenovanje Amira Ohane za ministra pravde, nekoliko mjeseci uoči izbora zakazanih za 17. septembar, strogo politički motiviranim jer je on izrazio podršku prijedlogu koji bi omogućio Netanjahuu imunitet od krivičnog progona.

Netanjahu se u narednim mjesecima suočava s eventualnim podizanjem optužnice protiv njega zbog navoda o korupciji.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.