DIPLOMATIJA

Zašto se Putin raduje odlasku Tereze Mej

Premijerka je odgovorila da novi odnosi ne dolaze u obzir dok Moskva ne promijeni stajalište

Tereza Mej i Vladimir Putin

L.Đ./Avaz.ba

6.6.2019

Ruski predsjednik Vladimir Putin želi novi početak u odnosima s Velikom Britanijom nakon odlaska premijerke Tereze Mej (Theresa May) te je pozvao da se "okrene stranica vezana uz špijune" u odnosima s Londonom koji su na najnižoj razini nakon trovanja bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja.

Premijerka je odgovorila da novi odnosi ne dolaze u obzir dok Rusija ne promijeni stajalište. 

- Treba okrenuti tu stranicu vezanu uz špijune i napade - ocijenio je Putin tokom susreta s dužnosnicima novinskih agencija na marginama Ekonomskog foruma u Sant Peterburgu.

Sergej Skripalj pronađen je otrovan na klupi u Salisburju na jugu Engleske u martu 2018. godine sa svojom kćerkom Julijom. 

Britanske vlasti optužile su rusku obavještajnu službu da ga je pokušala otrovati otrovom. Moskva je demantirala bilo kakvu odgovornost u toj aferi koja je dovela do duboke diplomatske krize između dvije zemlje.

Skripalj i njegova kćerka oporavili su se nakon dužeg boravka u bolnici. 

Portparol Tereze Mej (Theresa May) odgovorio je da "ruski model ponašanja - agresija i destabilizacija - narušavaju namjere o ostvarivanju odgovornog međunarodnog partnerstva".

London će sigurno nastaviti razgovarati s Moskvom o pitanjima međunarodne sigurnosti, jer je to u interesu Velike Britanije, istaknuo je portparol, ali, kako je dodao, "premijerka je više puta ukazala kako ne možemo imati drukčiji odnos ako Rusija ne promijeni svoje stajalište".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.