HELSINKI

Finci otkrili tajnu kako su smanjili broj beskućnika

Bekućnici. Ilustracija

Lj.S/Avaz.ba

7.6.2019

Finska je jedina zemlja Evropske Unije u kojoj stopa beskućništva konstantno opada. A tajna je u ljudskosti Finaca.

Naime, Finci beskompromisno poklanjanju stambene jedinice. Njihov koncept države podrazumijeva da svi beskućnici imaju pravo na stalan smještaj, bez dodatnih uvjeta.

Riječ je o dvospratnim blokovima sa zajedničkim prostorijama u prizemlju i spavaonicama s kupatilima na spratu. U zajedničke prostorije ubrajaju se veliki dnevni boravak i trpezarija, kuhinja, teretana i sauna što se u Finskoj ne smatra nikakvim posebnim luksuzom.

Na spratu živi ukupno 21 osoba, i to muškarci i žene uglavnom mlađi od 30 godina.

Ovaj demokratski koncept osmišljen je prije skoro deset godina, a od lansiranja ovog programa broj beskućnika u Finskoj pao je za više od 35 posto. Spavanje na otvorenom gotovo da je iskorijenjeno u Helsinkiju u kojem temperature tokom zime idu i do -20 stepeni.

Ipak, glavni kvalitet programa za beskućnike nije samo smještaj već usluga koju ovdje pružaju stručni njegovatelji.

Naime, mnogi beskućnici se bore sa bolestima zavisnosti, imaju probleme s mentalnim zdravljem i pate od zdravstvenih stanja koja zahtijevaju stalnu njegu. Stanari se u domovima obično zadržavaju od oko dvije do sedam godina, dok se potpuno ne osamostale.

Podaci pokazuju da, u slučaju pružene prikladne njege i smještaja, jedna od ovih osoba košta Finsku 15.000 eura godišnje – a uzevši u obzir visinu troškova u Skandinaviji, ova brojka nije uopće velika.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.