VENECUELA

Opozicija ne planira pregovare sa predsjednikom: Beskorisno je sve što ne vodi Madurovoj ostavci

Postepeno prevazilaze postojeće razlike

Huan Gvajdo. AFP

Sl. M. / Avaz.ba

8.6.2019

Venecuelanska opozicija neće učestvovati u novoj rundi pregovora u Norveškoj s predstavnicima predsjednika Nikolasa Madura (Nicolas), potvrdio je opozicioni lider Huan Gvajdo (Juan Guaido).

- U ovom trenutku ne postoji plan za sastanak. Zašto ne? Zato što je beskorisno sve ono što nas ne vodi ka Madurovoj ostavci - rekao je Gvajdo, prenosi AFP.

Predstavnici Gvajda i Madura sastali su se u Oslu prošle sedmice u sklopu razgovora posredovanih od strane Norveške u cilju rješavanja političkog zastoja koji je započeo u januaru kada se Gvajdo proglasio privremenim predsjednikom Venecuele.

Gvajdo, kojeg priznaje više od 50 zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, istakao je kako je cilj razgovora bilo uspostavljanje prijelazne vlade i organizacija slobodnih izbora.

- Ako nas ovi razgovori ne približe tim ciljevima, oni su beskorisni - rekao je Gvajdo, istakavši kako će u dogledno vrijeme, obavijestiti drugu stranu "ako i kada se planira nova runda razgovora".

On je takođe odgovorio na komentare američkog državnog sekretara Majka Pompea (Mike) da podjele unutar venecuelanske opozicije štete naporima da se svrgne Maduro.

- U vezi sa onim što je državni sekretar Pompeo rekao, da, ovdje su postojale razlike, naravno da smo ih imali. Ali, postepeno ih prevazilazimo jer smo ujedinjeni oko jednog uzroka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.