GLOBUS

Postignut sporazum: Tramp privremeno suspendirao uvođenje carina Meksiku

Dogovorene snažne mjere s ciljem suzbijanja priliva migranata

Donald Tramp. Arhiv

Avaz.ba / Srna

8.6.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) suspendirao je plan uvođenja novih carina Meksiku nakon što je ta zemlja prihvatila da poduzme snažne mjere s ciljem suzbijanja priliva migranata iz zemalja Centralne Amerike u SAD.

U zajedničkoj deklaraciji dvije zemlje, koja je objavljena kasno sinoć, navodi se da će SAD odmah proširiti primjenu programa kojim se vraćaju tražioci azila sa južne granice nazad u Meksiko, dok se njihovi slučajevi pravno ne riješe.

U deklaraciji se navodi da će, u međuvremenu, Meksiko tim ljudima ponuditi zaposlenje, medicinsku njegu i mogućnost obrazovanja.

Meksiko se, također, saglasio da poduzme aktivnosti bez presedana i poveća mjere sigurnosti kako bi se suzbila neregularna migracija, uključujući raspoređivanje pripadnika meksičke Nacionalne garde na teritoriju te države, posebno na južnoj granici sa Gvatemalom.

Isti izvor navodi da će Meksiko poduzeti odlučne mjere protiv mreže krijumčara ljudima i organizacijama koje trguju ljudima i njihovih nezakonitih finansijskih i transportnih mreža.

Ovim je, bar za sada, otklonjena prijetnja SAD o uvođenju novih tarifa na robu iz Meksika.

Tramp je ranije na Twitteru napisao da će Meksiko, ukoliko se ne postigne sporazum, od ponedjeljka, 10. juna, početi da plaća carine za izvoz robe u SAD u iznosu od pet posto.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.