ULTIMATUM

Ankari rok do kraja jula: Američki borbeni avioni ili ruski raketni sistem

Ministar odbrane SAD uputio pismo svom kolegi Hulusiju Akaru

Srna/ Avaz.ba

9.6.2019

Sjedinjene Američke Države dale su rok Turskoj do kraja jula da izabere između kupovine američkih borbenih aviona i ruskog raketnog sistema protuzračne odbrane S-400. 

Naime, ministar odbrane SAD Patrik Šanahan (Patrick Shanahan) uputio je pismo turskom ministru odbrane Hulusiju Akaru u kojem je navedeno kako Turska ne može imati i američke avione F-35 i ruske sisteme S-400.

U pismu stoji i kako su SAD razočarane činjenicom da je tursko vojno osoblje poslano u Rusiju na obuku za sisteme S-400.  

- Turska neće dobiti avione F-35 ako primi raketne sisteme S-400. Još imate mogućnost da promijenite svoj kurs - ističe Šanahan.

Sjedinjene Države tvrde kako su ruski sistemi nekompatibilni sa sistemima NATO-a te kako predstavljaju sigurnosnu prijetnju. Vašington s tim u vezi želi da Turska, umjesto ruskog raketnog sistema, kupi američke rakete Patriot.  

Podsjetimo, turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdoğan) početkom sedmice je izjavio da je njegova zemlja riješena da kupi sistem S-400 od Rusije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.