KOLUMBIJA

Anđelina Đoli se zauzela za 20.000 djece migranata iz Venecuele koja bi mogla ostati bez državljanstva

Razgovarala s kolumbijskim predsjednikom Ivanom Dukeom

Anđelina Đoli razgovarala o problemu s Ivanom Dukeom. AFP

E. Š. / Avaz.ba

9.6.2019

Ambasadorica dobre volje Visokog komesarijata za izbjeglice UN-a (UNHCR) Anđelina Đoli (Angelina Jolie) se u subotu zauzela kod kolumbijske vlade za 20.000 djece venecuelskih roditelja koja bi mogli ostati bez državljanstva zbog egzodusa prouzrokovanog krizom u susjednoj Venecueli.

Anđelina je o tome razgovarala s kolumbijskim predsjednikom Ivanom Dukeom (Duque) tokom dvodnevne posjete Kolumbiji. 

- S predsjednikom smo razgovarali o riziku da više od 20.000 venecuelanske djece ostane bez državljanstva i o njegovim nastojanjima da uvijek pritekne u pomoć djeci - rekla je glumica. 

Od početka krize u Venecueli oko 3,3 miliona ljudi je napustilo zemlju, navodi UN.

Kolumbija, koja je prihvatila oko 1,3 miliona migranata, ne priznaje djecu rođenu na njenom teritoriju svojim državljanima.

Mnogi migranti nemaju riješen status i roditelji imaju teškoća prilikom registriranja djece u venecuelanskim konzulatima zbog prekida diplomatskih veza Karakasa i Bogote.

Nakon obilaska pograničnog područja Anđelina je pohvalila Kolumbiju zbog načina na koji se nosi s najvećim migrantskim valom u svojoj historiji. 

- Lično sam vidjela koliki je pritisak na škole, bolnice i lokalne službe, ali sam vidjela i koliko lokalne zajednice mogu biti poticajne u iskazivanju humanosti - rekla je Anđelina Đoli.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.