SVIJET

Musavi: Američke sankcije Iranu su primjer ekonomskog terorizma

Sjedinjene Države uvele sankcije PGPIC-u i još 39 drugih kompanija

Arhiv

Fena

9.6.2019

Američke sankcije iranskoj petrohemijskoj kompaniji PGPIC nastavak su neprijateljstva prema Iranu i vrlo očit primjer ekonomskog terorizma, poručio je Abas Musavi (Abbas Moussavi), portparol ministarstva vanjskih poslova Irana.  

On je osudio najnovije sankcije SAD te ih okarakterizirao kao „nastavak neprijateljstva Sjedinjenih Država prema Iranu i vrlo očit primjer ekonomskog terorizma“.

Naglasio je, također, kako se američka politika vršenja maksimalnog pritiska pokazala neuspješnom te poručio kako su to pokušali i raniji američki predsjednici.  

- Ovaj metod je pogrešan i američka administracija treba znati da ovakvom politikom neće ostvariti nijedan zadati cilj. Ovakvi koraci SAD kose se s međunarodnim odnosima i temeljnim principima prava. Osim toga, u suprotnosti je i s onim međunarodnim obavezama koje su SAD dužne poštovati - poručio je Musavi. 

Inače, ministarstvo finansija SAD u petak je objavilo da su uvedene sankcije najvećoj iranskoj petrohemijskoj kompaniji PGPIC-u i još 39 drugih kompanija. Kao razlog ovih sankcija navedena je „finansijska podrška“ koja se pruža Revolucionarnoj gardi, koju su SAD proglasile terorističkom organizacijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.