MOLDAVIJA

Mogerini i Han pozivaju na smirenost i suzdržanost

Dijalog između demokratski izabranih predstavnika mora da ostane ključ za pronalaženje rješenja trenutne krize

Mogerini i Han. Arhiv

Srna

9.6.2019

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini (Federica Mogherini) i komesar za proširenje Johanes Han (Johannes Hahn) pozvali su na smirenost i uzdržanost povodom najnovijih političkih dešavanja u Moldaviji .

Oni su u zajedničkom saopćenju naveli da je Evropska unija spremna da radi sa demokratskom i legitimnom vladom te zemlje, a na osnovu uzajamne posvećenosti reformama i osnovnim principima sadržanim u Sporazumu o pridruživanju.

- Poštovanje vladavine prava i demokratije trebalo bi da ostane stub našeg odnosa. To je u prvom redu ono što građani Republike Moldavije očekuju i zaslužuju - navodi se u saopćenju koje je objavljeno na sajtu EU.

Kako se dodaje, dijalog između demokratski izabranih predstavnika mora da ostane ključ za pronalaženje rješenja trenutne političke krize.

Moldavske partije složile su se da formiraju vladu i imenuju Maju Sandu, bivšu ministarku prosvjete i savjetnika Svjetske banke, za premijera da bi smanjile moć oligarha u jednoj od najsiromašnijih zemalja Evrope, čime je prekinut višemjesečni zastoj u skupštini nakon parlamentarnih izbora održanih u februaru.

Međutim njihov savez je izazvao sukob sa Demokratskom strankom Moldavije i Ustavnim sudom, koji je razriješio predsjednika Igora Dodona i postavio bivšeg premijera Pavela Filipa za privremenog predsjednika.

Nakon toga Filip je raspustio parlament i potpisao dekret za održavanje vanrednih izbora u septembru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.