UTRKA ZA POZICIJU

Tereza Mej odstupila: Zvanično počela borba za njeno mjesto

Goveova kampanja je potonula preko vikenda kada je priznao da je uzimao kokain nekoliko puta dok je radio kao novinar prije 20 godina

Tereza Mej. CapX

L.Đ./Avaz.ba

10.6.2019

Prva faza utrke za nasljednika Tereze Mej (Theresa May) službeno je započela danas predajom kandidatura koje treba podržati osam zastupnika.

Bivši ministar vanjskih poslova Boris Džonson (Johnson) favorit je za nasljednika Mej na čelu Konzervativne stranke nakon što je ona u petak podnijela ostavku zbog neuspjeha njenog sporazuma o Brexitu u parlamentu.  

Mej će ostati na poziciji premijerke dok se ne nađe njen zamjenik.

Ministar za okoliš Majkl Gove (Michael) i ministar vanjskih poslova Džeremi Hant (Jeremy Hunt) službeno su danas pokrenuli svoje kampanje te se smatraju glavnim konkurentima Džonsonu.  

Međutim, Goveova kampanja je potonula preko vikenda kada je priznao da je uzimao kokain nekoliko puta dok je radio kao novinar prije 20 godina. 

Hant je u međuvremenu, pokušavajući naglasiti svoje pregovaračke vještine, rekao da mu je njemačka kancelarka Angela Merkel rekla da će Evropska unija biti "spremna na nove pregovore" o sporazumu o Brexitu s novim britanskim čelnikom.

Britanija bi trenutno trebala izaći iz EU do 31. oktobra te će uvjeti izlaska biti jedno od ključnih pitanja u utrci za lidera Konzervativne stranke.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.