SVIJET

Tramp očekuje sastanak sa Si Đinpingom, u suprotnom uvodi nove tarife

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova nije upoznat o razgovorima

Tramp se nada sastanku: Nisam čuo da neće doći

Fena

10.6.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) očekuje razgovore s kineskim kolegom Si Đinpingom (Xi Jingpingom) na predstojećem samitu G20, upozoravajući da će uvesti nove tarife ukoliko ne dođe do sastanka. 


- Da, bit će. Sastanak je zakazan i bit će održan. Bio bih iznenađen da on ne dođe. Mislim da dolazi. Nisam čuo da neće doći. Naš sastanak se očekuje - dodao je Tramp.

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova izjavio je, u međuvremenu, da trenutno nema informaciju o razgovorima Si Đinpinga  i Trampa.

Tramp pokušava da pritiscima privoli Kinu da uvede velike promjene u svojoj trgovinskoj politici, za koju američki predsjednik tvrdi da je decenijama vođena na štetu američkih interesa.

Dvije najveće svjetske ekomomije bile su blizu postizanja dogovora blokade pregovora u prošlom mjesecu. Vašington tvrdi da je Peking napustio pregovore u posljednji čas, dok je kineska strana nagovijestila da je sve spremnija na dugu borbu.

Tramp je već uveo dažbine od 25 posto na kineske uvozne robe u vrijednosti od 200 milijardi dolara. Kina je odgovorila kaznenim tarifama na američke robe u vrijednosti 60 milijardi dolara.

Tramp tvrdi kako je spreman da uvede tarife na dodatnu kinesku robu u vrijednosti 300 milijardi dolara ukoliko se ne ostvari značajan pomak u razgovorima.

Samit  G20 bit će održan u Osaki 28. i 29. juna, prenose agencije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.