MAĐARSKA

Pronađena četiri tijela u brodu izvučenom iz Dunava

Poginulo 26 turista i dva člana posade

Avaz.ba / Srna

11.6.2019

Specijalni timovi pronašli četiri tijela tokom izvlačenja olupine broda. AFP

Specijalni timovi pronašli su danas četiri tijela tokom izvlačenja olupine broda koji je prije dvije sedmice potonuo na Dunavu u Budimpešti s grupom turista iz Južne Koreje.

Brod ''Mermaid'' potonuo je za samo nekoliko sekundi 29. maja nakon što ga je sa zadnje strane udario veći kruzer dok su oba plovila bila ispod mosta po jakoj kiši.

Ovo je najveća nesreća na najvećoj evropskoj rijeci u posljednjih pola stoljeća. Poginuli su 26 turista i dva mađarska člana posade. Još nisu pronađena tijela četiri osobe.

Jedno tijelo pronađeno je kada je kapetanova kabina izašla na površinu, rekao je portparol mađarskih specijalnih snaga, koje koordiniraju akcijom izvlačenja olupine.

Državna agencija MTI prenijela je da su ronioci danas pronašli četiri žrtve. Spasioci su salutirali u znak poštovanja dok su tijela uklanjana.

Kapetan kruzera, identificiran kao C. Juri (64) iz Odese u Ukrajini, nalazi se u pritvoru u svojstvu osumnjičenog. Njegovi advokati kažu da je kapetan duboko potresen, ali da nije napravio nikakvu grešku.

Sumnja se da je kapetan odgovoran za nemar u riječnom saobraćaju koji je rezultirao velikim žrtvama, saopćila je policija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.