UKRAJINA

Igor Kirjak bio je vjerovatno jedini tamnoputi muškarac u Černobilu

Danas živi u Čerepovecu

Avaz.ba / Indeks.hr

11.6.2019

Igor Khiryak

Britanska glumica i scenaristica Klara Meri Svit (Karla Marie Sweet) početkom mjeseca na Twitteru se požalila da je razočarana serijom "Černobil" jer u njoj nema glumaca koji nisu bijele rase.

Korisnici te društvene mreže kritizirali su njen tvit, te su joj mnogi preporučili da nauči priču i objašnjavali kako bi crni likvidatori u Černobilu bili neprikladni. Na kraju je, sve koji se s njom nisu složili, nazvala rasistima te obrisala tvit i zaključila taj slučaj.

A sad, nešto potpuno drugačije. Jedan od likvidatora u černobilskoj nesreći bio je tamnoputi muškarac Igor Kirjak (Khiryak), piše ukrajinska stranica "The Babel".

Rođen je 1967. godine, deset godina kasnije preselio se u Čerepovec, a 1985. pozvan je na služenje obaveznog vojnog roka. Završio je u 210. brigadi koja je u Kijevu 1985. gradila pontonski most. Vojnicima iz te jedinice kasnije je naređeno da pomognu u saniranju posljedica katastrofe u Černobilu, a ondje su bili od kraja aprila 1986. do novembra 1990. godine.

Nakon službe Igor se vratio u Čerepovec, gdje živi i danas. Prije 30 godina, na 30. godišnjicu katastrofe, na ruskoj društvenoj mreži objavio je fotografije iz svog vremena u Černobilu.

No u posljednje vrijeme nije previše aktivan na društvenim mrežama te zasad nije odgovorio nijednoj medijskoj kući na pitanja koja su mu mnogi poslali. Posljednju fotografiju objavio je u aprilu i na njoj je pozirao s ukrajinskom zastavom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.