ITALIJA

Zbog ponašanja turista Rim odlučio uvesti zabrane i novčane kazne, evo šta se više ne smije raditi

Stara pravila su izmijenjena da bi bila u skladu s ponašanjem savremenog društva

atlas.hr

L.Đ./Avaz.ba

12.6.2019

Rimske vlasti zabranile su turistima iz svih zemalja da hodaju gradom polugoli. Muškarci neće moći šetati ulicama prijestonice Italije skinute majice, odnosno žene neće smjeti nositi prekratke provokativne majice koje im prekrivaju samo grudi, dok je stomak otkriven. Također, svi moraju biti obuveni, piše ''Independent''.

Na taj način u Italiji se bore sa, kako kažu, lošim i nemilosrdnim ponašanjem turista, a na mnogobrojne loše navike stranaca žali se lokalno stanovništvo.

Osim toga, zabranjeno je korištenje "ljubavnih katanaca" na mostovima u Rimu, plivanje u gradskim fontanama, kao i konzumiranje brze hrane na javnim mjestima, stepenicama i pored spomenika. 

Od turista se, zatim, zahtijeva da se "ne brčkaju" u kanalima i da nemaju izlete izvan mjesta predviđenih za to. 

Zabranjeno je predugo zadržavanje na mostovima, vožnje bicikla, stajanje ili ležanje na klupama, kao i džogiranje i bavljenje sportom na nepropisan način i nepropisnim mjestima. 

- Stara pravila su izmijenjena kako bi bila u skladu s ponašanjem savremenog društva - izjavio je Marko Kardilji (Cardilli), zamjenik šefa odbora za sigurnost u skupštini Rima.
Napominje se da je kršenjem zabrane izrečena novčana kazna do 400 eura.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.