LONDON

Asanž završio u bolnici, kineski umjetnik ga posjetio i poručio: Zdravlje mu se pogoršava, mora se zaustaviti njegovo izručenje

Američka vlada ga optužuje da se urotio s bivšom analitičarkom vojne obavještajne službe Čelzi Maning da bi objavio povjerljive dokumente

Džulijan Asanž. Arhiv

L.Đ./Avaz.ba

12.6.2019

Kineski disident i umjetnik Ai Veivei (Weiwei) posjetio je osnivača Wikileaksa Džulijana Asanža (Julian Assange) u zatvorskoj bolnici i rekao da se njegovo zdravlje "pogoršava", pozivajući time Veliku Britaniju i ostale evropske zemlje da spriječe njegovo izručenje Sjedinjenim Američkim Državama.

Ai, koji živi u Berlinu, rekao je da je u utorak posjetio 45-godišnjeg Australca u zatvoru Belmarš, zajedno s Asanžovim ocem, dan prije nego što britanski sud treba održati saslušanje oko zahtjeva za američkim izručenjem.  

- On je u zatvorskoj bolnici i zdravlje mu se pogoršava. Zahvalan je za podršku koja mu je upućena. Ujedinjeno Kraljevstvo i Evropa moraju braniti ljudska prava i zaustaviti njegovo izručenje SAD, gdje bi se mogao suočiti s 18 optužbi i zatvorskom kaznom do 175 godina - napisao je Ai na Twitteru i Instagramu.  

Američka vlada je optužila Asanža da se urotio s bivšom analitičarkom vojne obavještajne službe Čelzi Maning (Chelsea Manning) da bi objavio povjerljive dokumente iz 2010. godine.

Asanže boravi u zatvoru otkako ga je policija 11. aprila izvukla iz Ekvadorske ambasade u Londonu. Proveo je sedam godina u ambasadi da bi izbjegao hapšenje.

Očekuje se da će biti potrebna i godina da bi se okončao proces izručenja iz Velike Britanije, kojem se Asanž protivi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.