PROCURILE INFORMACIJE Američki predsjednik slučajno otkrio

Tramp pred novinarima mahao papirom na kojem su detalji dogovora s Meksikom

Tekst navodi regionalni plan o azilu u koji bi bilo uključeno nekoliko zemalja Latinske Amerike, koje bi obrađivale zahtjeve

L.Đ./Avaz.ba
12.06.2019 10:36

Donald Tramp

Foto: The Insyder

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) slučajno je otkrio pojedinosti sporazuma o imigraciji s Meksikom kada je u utorak pred novinarima mahao papirom na kojem su se nalazili detalji dogovora, objavio je BBC.

Prije toga Tramp je odbio novinarima otkriti planove, navodeći da su tajni. 

Međutim, otkrio ih je mašući potpisanim dogovorom, što su fotografi slikali, uvećali i tako otkrili detalje sporazuma.

U sporazumu se navodi plan da se Meksiko proglasi "sigurnom trećom zemljom", uz ostale pojedinosti koje je već u ponedjeljak objavio meksički ministar vanjskih poslova. 

Kada bi Meksiko bio sigurna treća zemlja, zahtjevi za azilom procesuirali bi se ondje, a ne u SAD. 

U dokumentu se, također, kaže da se Meksiko obvezao preispitati svoje zakone kako bi mogao postati sigurna treća zemlja. 

Tekst navodi i regionalni plan o azilu u koji bi bilo uključeno nekoliko zemalja Latinske Amerike, koje bi obrađivale zahtjeve za azilom. 

Sporazumom potpisanim u petak traži se da Meksiko ograniči priljev migranata u Sjedinjene Američke Države kako bi izbjegao uvođenje carina. 

Meksička vlada krenula je u utorak s provedbom sporazuma postignutog s američkim predsjednikom. 

Prvi potez vlade bit će slanje 6000 pripadnika nacionalne garde na južnu granicu s Gvatamalom, rekao je Ebrard na pres-konferenciji. 

Tramp je u petak objavio da je postignut sporazum s Meksikom kojim su izbjegnute carine na robu iz te zemlje, a u ponedjeljak je izrazio nadu da će strožiji meksički zakoni o imigraciji smanjiti napetosti. 

Meksiko ima 45 dana da znatno smanji broj migranata koji dolaze do američko-meksičke granice ili će ponovo biti suočen s prijetnjom nametanja carina.

Komentari

NA VRH