TOPLOTNI VAL

Rekordne temperature u Indiji, umrlo 36 osoba

Toplotni talas. Indija

Lj.S./Avaz.ba

12.6.2019

Indiju je pogodio toplotni val, tokom kojeg je izmjereno rekordnih 51 stepen, a 36 osoba je preminulo. Kako prenose mediji, riječ je uglavnom o najsiromašnijim radnicima.

Državna služba za nepogode je upozorila da su rekordne temperature zabilježene u više indijskih saveznih država nego prethodnih godina. U Nju Delhiju je izmjereno 48 stepeni, dok je 51 stepen izmjeren u državi Radžastan.

- Ovo je najgori toplotni val do sada. Sličan je 2015. godine bio zabilježen u devet država, a sada se procjenjuje u 23 - rekao je meteorolog iz Nacionalne službe za nepogode.

On je dodao da je potvrđeno 36 smrtnih slučajeva, najviše među slabo plaćenim radnicima koji dolaze iz ruralnih područja u gradove u potrazi za poslom i boljim životom.

U Indiji za vrijeme ljetnih mjeseci obično vlada nestašica vode, ali ove godine situacija je posebno zabrinjavajuća u zapadnim i južnim provincijama u kojima 2018. nije bilo mnogo vrućina za vrijeme sezone monsunskih kiša.

Služba za nepogode predvidjela je da će toplotni val pogoditi Indiju sredinom marta, ali vrijeme je postalo ekstremno sredinom maja, pa se očekuje da će ono trajati do sredine juna.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.