VAŠINGTON Negodovanje iz SAD

Tramp razmatra uvođenje sankcija zbog "Sjevernog toka dva"

Srna
12.06.2019 21:20

Foto: Agencije

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) izjavio je danas da razmatra mogućnost uvođenja sankcija zbog ruskog projekta gasovoda "Sjeverni tok dva" i upozorio Njemačku da je zbog energenata previše zavisna od Moskve.

- Štitimo Njemačku od Rusije, koja dobija više milijardi dolara od Berlina - rekao je Tramp na konferenciji za novinare u Bijeloj kući sa poljskim predsjednikom Andžejom Dudom.

Analitičari ističu da bi bilo kakve sankcije prema evropskim kompanijama koje učestvuju u projektu izazvale negodovanje država, uključujući Njemačku, Austriju i Francusku.

Projekat "Sjeverni tok dva" za prenos gasa iz Rusije ispod Baltičkog mora ka Njemačkoj udvostručio bi kapacitet postojećeg gasovoda "Sjeverni tok".

Istočnoevropske, nordijske i zemlje Baltičkog mora smatraju da se gasovodom samo jača zavisnost Evrope od ruskog gasa.

Međutim, brojni političari i energetske kompanije iz Njemačke podržavaju "Sjeverni tok dva" jer je toj zemlji neophodan stabilan dotok gasa i želi da ukine termoelektrane i nuklearne elektrane.

Projekat "Sjeverni tok dva" predvodi ruski "Gasprom", a 50 odsto finansija obezbjeđuju njemačke kompanije "Uniper" i "BASF Vinteršal", anglo-holandska kompanija "Šel", austrijska "OMV" i francuska "Enži".

Komentari

NA VRH