SVIJET

Počinje utrka za nasljednika Tereze Mej

Prvi krug glasanja bit će održan danas između 11 i 13 sati

Boris Džonson i Tereza Mej. Twitter

V. D./Avaz.ba

13.6.2019

Britanski konzervativci počinju danas s izborom kandidata za nasljednika premijerke Tereze Mej (Theresa May), utrku u kojoj je favorit nepredvidivi euroskeptik Boris Džonson (Johnson) i u kojoj će sigurno dominirati pitanje Brexita.

Osmorica muškaraca i dvije žene žele funkciju predsjednika Konzervativne stranke nakon ostavke Mej u petak. Pobjednik će zasjesti na mjesto šefa britanske vlade.

Dvije faze izbora nasljednika

Proces izbora ima dvije faze, 313 konzervativnih zastupnika izjašnjava se prvo o kandidatima u seriji tajnih glasanja sve dok ne se ne dođe do krajnja dva kandidata. Potom 160.000 članova Konzervativne stranke bira pobjednika, što bi se trebalo dogoditi do kraja jula.

Prvi krug glasanja bit će održan danas između 11 i 13 sati po srednjoevropskom vremenu, a oni kandidati koji će dobiti manje od 17 glasova bit će odmah eliminirani.

U ovom trenutku utrka izgleda kao takmičenje bivšeg ministra vanjskih poslova u vladi Tereze Maj, Borisa Džonsona i devetero njegovih protivnika.

Džonson, zagovaratelj Brexita uoči referenduma 2016., nikad nije bio bliže preuzimanju komandi britanske vlade, što taj ambiciozni zastupnik želi već više godina.

On igra na kartu spasitelja Brexita nakon neuspjeha Tereze Mej da provede izlazak iz EU.

Džonson je rekao da će, ako bude premijer, izvesti Ujedinjeno Kraljevstvo iz EU 31. oktobra, bez sporazuma ili s njim, ističući da odgoda Brexita znači poraz.

Ostali kandidati

Uz Džonsona, kandidati su i aktuelni šef diplomatije Džeremi Hant (Jeremy Hunt), ministar okoliša Majkl Gov (Michael Gove), bivši ministar za Brexit Dominik Rab (Dominic Raab), ministar zdravstva Met Henkok (Matt Hancock) i ministar unutrašnjih poslova Sajid Javid.

Majkl Gov i Džeremi Hant smatraju se glavnim konkurentima Džonsonu.

Tereza Mej ostaje premijerka do odabira novog vođe konzervativaca, što može potrajati i do dva mjeseca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.