REAKCIJE

Čavušolu: Turska se neće povinovati američkim ultimatumima

Mevlut Čavušolu. Agencije

Fena

13.6.2019

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu (Cavusoglu) izjavio je u četvrtak da se njegova zemlja neće povinovati američkim ultimatumima nakon što su Sjedinjene Države upozorile Tursku da će je isključiti iz programa nabavke borbenih aviona F-35 zbog njenog sporazuma s Rusijom o nabavci ruskih proturaketnih sistema S-400. 

Vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrik Šananon (Patrick Shanahan) navodi u pismu svom turskom kolegi da će se obuka turskih pilota završiti 31. jula i da Turskoj neće biti dopušteno da uđe u trajni posjed četiri aviona F-35 koje je kupila.

Šananon je također upozorio da bi turska nabavka ruskog sistema mogla naškoditi američkim budućim odnosima s Turskom, zemljom članicom NATO-a koja je ključni američki partner i ima zračnu bazu za vojne operacije, uključujući i one u ratu u Siriji.

Vašington insistira da ruski raketni sistem predstavlja sigurnosni rizik po program F-35. To pitanje zategnulo je ionako napete odnose između SAD i Turske.

Obraćajući se novinarima na zajedničkoj konferenciji za štampu s francuskim kolegom Žan-Ivom Le Drijanom (Jean-Yves Le Drian), Čavušolu je ponovio da je ugovor o isporuci S-400 zaključen i da će Turska preuzeti ruske raketne sisteme.

- Turska neću odustati od svoje odluke nakon takvih američkih pisama - izjavio je šef turske diplomatije.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar u međuvremenu je održao telefonski razgovor sa Šananom tokom koga je poručio američkom kolegi da je Turska uznemirena "tonom i stavom pisma koji nije prikladan duhu naše alijanse", saopćilo je ministarstvo odbrane.

U saopćenju se navodi da su se dvojica vojnih čelnika usaglasila oko održavanja novih razgovora na sastanku ministara odbrane NATO-a u Briselu, prenosi Associated Press.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.