EKONOMIJA Prvi put nakon 2014. godine

Međunarodne rezerve Ruske Federacije 502 milijarde dolara

Prošle godine, s 2.000 tona zlata u deviznim rezervama, ruske zlatne zalihe približile su se sovjetskom rekordu od 2.800 tona, zabilježenom 1941

Fena

Centralne banke Rusije


Međunarodne rezerve Ruske Federacije od 31. maja do 7. juna zabilježile su rast za 1,5 posto te dostigle cifru od 502 milijarde dolara.

Prema podacima Centralne banke Rusije, zemlja je u dosadašnjem periodu zbog sankcija bilježila pad međunarodnih rezervi, a ovo je prvi put nakon 2014. da su one premašile cifru 500 milijardi dolara, prenose mediji.

- Rezerve na nivou od 500 milijardi dolara dovoljne su za suzbijanje kriznih scenarija. Nastavit ćemo dalje povećavati naše rezerve - izjavila je ranije guvernerka ruske Centralne banke Elvira Nabiulina.

Međunarodne rezerve Rusije, koje se sastoje od valute, rezervne pozicije u Međunarodnom monetarnom fondu, zlata i drugih rezervnih sredstava, 2008. godine iznosile su 598 milijardi dolara, što je najveća cifra u historiji te zemlje.

Prošle godine, s 2.000 tona zlata u deviznim rezervama, ruske zlatne zalihe približile su se sovjetskom rekordu od 2.800 tona, zabilježenom 1941.

Finansijski analitičari tada su rekli da Moskva teži finansijskoj nezavisnosti i da se želi otrgnuti od hegemonije američkog dolara.

- Neke zemlje u svijetu žele što manje zavisiti od politike Sjedinjenih Američkih Država i potisnuti dolar u trgovini i američke dužničke obveznice u rezervama. Ruske kupovine zlata rasle su tokom predsjedničke utrke u SAD i nisu prestale ni nakon pobjede Donalda Trampa (Trumpa), mada se on činio kao poželjniji kandidat za Kremlj - izjavio je generalni direktor investicijskog fonda ICBF Anton Mahnovski za tamošnje medije.

NA VRH

Podijeli članak na