SVIJET

Kapetan kruzera osumnjičen za nesreću na Dunavu pušten iz zatvora uz kauciju

Određene mu mjere zabrane

Nesreća se dogodila 29. maja

Fena

13.6.2019

Kapetan riječnog putničkog broda za krstarenje, Ukrajinac osumnjičen da je odgovoran za prošlomjesečni sudar s brodom za razgledanje na Dunavu u Budimpšti, pušten je na slobodu uz kauciju, saopćio je danas sud u Budimpešti.

Glavni gradski sud saopćio je da je kapetan, identifikovan inicijalima Jurij C., ne može da napusti Budimpeštu, mora da nosi elektronski aparat za praćenje i dvaput sedmično se sastaje s istražiteljima.

Kruzer "Vajking Sigin" kojim je upravljao sudario se s malim brodom za razgledanje po olujnom nevremenu 29. maja kod Margit mosta blizu zgrade Parlamenta Mađarske.

U nesreći se udavilo ili nestalo 28 ljudi, uglavnom južnokorejskih turista, a samo sedmoro je spašeno. Do sada je nađeno 25 tijela 23 Južnokorejaca i dva mađarska člana posade. Još tri Južnokorejca vode se kao nestali.

Turistički brod koji je potonuo za sedam sekundi poslije sudara izvučen je iz Dunava u utorak i kasnije ga je policija istražila.

Ukrajinac, kapetan većeg broda-hotela, uhapšen je 1. juna i određen mu je pritvor od 30 dana, a kaucija na 15 miliona forinti, 52.600 dolara. On je ostao u pritvoru dok je razmatrana žalba tužilaca koji su se protivili uvjetnom puštanju na slobodu. Apelacioni sud u utorak je odbacio žalbu tužilaštva.

Iako je uvjetno pušten, kapetan će biti pod policijskim nadzorom dok se ne donese odluka o ročištu, ali maksimalno četiri meseca, naveo je sud u Budimpešti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.