GLOBUS

Ročište o izručenju Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama u februaru 2020.

Suočava se s 18 tačaka optužbe u SAD

Asanž: Nisam ništa hakirao. Arhiv

Avaz.ba / Fena

14.6.2019

Ročište na kojem će se odlučivati o izručenju osnivača Wikileaksa Džulijana Asanža (Julian Assange) Sjedinjenim Američkim Državama održat će se u februaru naredne godine, presudio je londonski sud.

Asanž se suočava s 18 tačaka optužbe u SAD, uključujući onu i za konspiraciju u hekiranju vladinih kompjutera i kršenja zakona o špijunaži. Mogao bi se suočiti s višedecenijskim zatvorom ukoliko bude osuđen.

- Bitno je da ljudi nisu pogrešno navedeni da je Wikileaks bilo šta drugo osim izdavača - izjavio je Asanž, koji se pojavio na videolinku iz londonskog zatvora, obučen u sivu majicu i noseći tamne naočale.

- Američka vlada pokušala je navesti medije na pogrešne zaključke - poručio je on sudu za prekršaje Vestminster.

Dok je Ben Brandon, advokat koji zastupa SAD, izlagao zbirnu optužnicu protiv njega, uključujući i navode da je on krekovao lozinke američke vojne mreže, Asanž je izjavio: "Ja nisam ništa hakirao." 

Asanž, koji je rodom iz Australije, postao je svjetski poznat nakon što je Wikileaks objavio stotine hiljada povjerljivih američkih diplomatskih depeša u 2010., naljutivši Vašington koji je tada tvrdio da je on riskirao ljudske živote.

On je proveo skoro sedam godina krijući se u Ekvadorskoj ambasadi u Londonu, u koju je pobjegao 2012. da bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje se traži radi ispitivanja zbog navoda o silovanju.

Asanž je prisilno izvučen iz zgrade ambasade 11. aprila i osuđen je na zatvorsku kaznu od 50 sedmica zbog kršenja odredbi kaucije.

Sjedinjene Američke Države otad su optužile Asanža zbog brojnih krivičnih djela, uključujući špijunažu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.