BRISEL

Šefovi diplomatija Evropske unije raspravljat će u utorak o strategiji i izvještajima Evropske komisije

Zvaničnici iz Brisela su dodali da se istovremeno odluka o datumu početka pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom odlaže za jesen

Arhiv

Agencije

15.6.2019

Šefovi diplomatija Evropske unije će u utorak raspravljati o strategiji proširenja i izvještajima Evropske komisije o reformama na zapadnom Balkanu, a trebalo bi da bude riječi i o mogućem otvaranju novog poglavlja u pregovorima sa Srbijom, rekli su novinarima diplomatski izvori EU u Briselu.

Ali među članicama EU nema saglasnosti da se proces proširivanja više podstakne, budući da neki ključni partneri u Uniji istrajavaju u stavu da se najprije mora iznutra stabilizirati EU, uključujući posljedice izlaska iz članstva Velike Britanije. 

Ujedno se itekako vodi računa da prema ulasku novih zemalja u Uniju postoji vidan otpor u političkim snagama i među građanima EU.

Zvaničnici u Briselu su dodali da se istovremeno odluka o datumu početka pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom odlaže za jesen. U radnim dokumentima za ministarski sastanak u utorak se samo navodi da će biti razmotreni strategija i izvještaji EK, dok se odluke o Skoplju i Tirani ne spominju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.