SUĐENJE ZA TERORIZAM Najmlađi politički zatvorenik

Saudijski tinejdžer se spasio od smrtne kazne

Lj. S. /Avaz.ba

Murtadža Kureiris (Murtaja Qureiris) iz Saudijske Arabije, kojem je prijetila smrtna kazna, dobio je 12 godina zatvora. Prema pisanju medija mladić, koji je uhapšen kada je imao 13 godina, mogao bi biti pušten na slobodu do 2022. godine, jer mu je u kaznu uključeno vrijeme koje je boravio u zatvoru od hapšenja 2014. godine, te četiri godine uvjetne.

Kada je uhapšen, bio je najmlađi politički zatvorenik u Saudijskoj Arabiji. Bio je optužen je za nekoliko kaznenih dijela tokom arapskog proljeća - od protesta na kojima je učestvovao s ocem, potom zbog navodnog bacanja Molotovljevog koktela na policijsku stanicu s bratom koji je u međuvremenu poginuo, pucanja na pripadnike osiguranja i slično. Imao je deset godina kad je počinio barem jedno od djela koja su mu se stavljala na teret. Sudilo mu se na posebnom sudu za terorizam kao pripadniku ekstremističke terorističke grupe.

On je tokom suđenja odbacio optužbe koje su se najvećim dijelom temeljile na njegovom priznanju za koje je tvrdio da je iznuđeno.

Inače, Saudijska Arabija ima jednu od najviših stopa smrtnih kazni na svijetu, te je često na meti kritika nevladinih organizacija.

NA VRH

Podijeli članak na